Bereiding rundvlees
Baklap
Bijzonderheden: baklappen worden van magere rundvleesdelen gesneden. Het vlees kan zowel gaar als rosé gegeten worden. Smaakidee: laurier, kruidnagel. Wist u dat... baklapjes ook wel bieflapjes genoemd worden?
Voedingswaarde per 100g onbereid:
Energie: 108 kcal.
Eiwit: 22.6 gram
Vet: 1.9 gram
IJzer: 1.6 miligram
Bakken ± 5-10 min.
Biefstuk
Schroei biefstuk tijdens het bakken snel dicht en houd het vlees in beweging. Biefstuk wordt gesneden van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende. Smaakidee: peper, oregano, knoflook. Wist u dat... biefstuk veel ijzer bevat?
Voedingswaarde per 100 g onbereid:
Energie: 109 kcal.
Eiwit: 23.8 gram
Vet: 1.5 gram
IJzer: 2 milligram
Bakken ± 3-5 min.
Doorregen runderlap
Braad een doorregen lap rustig aan, voeg vervolgens warm vocht toe en laat het vlees met gesloten deksel garen. Smaakidee: koken met bouquet-garni. Wist u dat... wanneer u weinig tijd heeft, u heel goede resultaten kunt behalen met een hogedrukpan?
Voedingswaarde per 100 g onbereid:
Energie: 188 kcal.
Eiwit: 19.9 gram
Vet: 12.1 gram
IJzer: 2.5 milligram
Koken ± 120-150 min.
Entrecote
Entrecote wordt gesneden van de dunne lende en heeft een klein vetrandje. Entrecote met haas en been noemen we een T-bone. Verwijder het vetrandje eventueel pas ná het bakken. Smaakidee: peper, knoflook.
Voedingswaarde per 100 g onbereid:
Energie: 146 kcal.
Eiwit: 22.2 gram
Vet: 6.4 gram
IJzer: 2.5 milligram
Bakken ± 6-8 min.
Hacheevlees
Hacheevlees is ook zeer geschikt voor goulash, ragout, oven- en stoofschotels. Suddergerechten, zoals hachee, winnen aan smaak als ze een dag na bereiding pas worden gegeten. Smaakidee: laurier, peper, kruidnagel, azijn.
Voedingswaarde per 100 g onbereid:
Energie: 115 kcal.
Eiwit: 22.1 gram
Vet: 2.9 gram
IJzer: 2.2 milligram
Smoren ± 120 min.
Klapstuk
Klapstuk wordt meestal gegeten met hutspot. Het vlees wordt gesneden van de borst en is doorregen met kleine vetrandjes. Smaakidee: tijm, rozemarijn, foelie, laurier.
Voedingswaarde per 100 g onbereid:
Energie: 166 kcal.
Eiwit: 20.4 gram
Vet: 9.4 gram
IJzer: 2.5 milligram
Koken ± 120 min.
Kogelbiefstuk
Schroei het vlees snel dicht en houd het vlees in beweging tijdens het bakken. Kogelbiefstuk wordt gesneden van de kogel van de bovenbil of van de kogel van het spierstuk. Smaakidee: peper, oregano, knoflook.
Voedingswaarde per 100 g onbereid:
Energie: 109 kcal.
Eiwit: 23.8 gram
Vet: 1.5 gram
IJzer: 2 milligram
Bakken ± 3-5 min.
Lenderollade
Laat lenderollade even rusten na bereiding. De rollade is het meest smakelijk als het vlees binnenin nog rosé is. Prik met een breinaald of satépen in de rollade om te kijken of hij gaar is. Als het vocht helder van kleur is, is het vlees gaar.
Voedingswaarde per 100 g onbereid:
Energie: 126 kcal.
Eiwit: 22.5 gram
Vet: 4 gram
IJzer: 2 milligram
± 45 min. per kilogram
Magere runderlap
Smaakidee: donker bier, azijn, laurier, ui, tomaat. Wist u dat... sudderlapjes altijd zachtjes moeten smoren/stoven? Dan blijft het vlees heerlijk zacht. Toevoeging van citroen en tomatenpuree helpt daar ook bij. Laat het vlees daarna heel langzaam gaar worden.
Voedingswaarde per 100 g onbereid:
Energie: 108 kcal.
Eiwit: 22.6 gram
Vet: 1.9 gram
IJzer: 1.6 milligram
Smoren ± 100-120 min.
Ossenstaart
De lekkerste bouillon maakt u door de stukken ossenstaart eerst door de bloem te halen en aan te braden met bouquet-garni. Laat de ossenstaart daarna gaar koken. Zo ontstaat een mooie, bruine bouillon. Smaakidee: rode port of Madeira.
Voedingswaarde per 100 g onbereid:
Energie: 113 kcal.
Eiwit: 22.6 gram
Vet: 2.6 gram
IJzer: 2 milligram
Koken ± 180 min.
Ossenhaas
Haas is het malste en mooiste deel van het rund. Biefstuk van de haas wordt ook wel tournedos genoemd. Een ossenhaas weegt ongeveer tussen de twee en vijf kilo. Smaakidee: peper, dragon, oregano.
Voedingswaarde per 100 g onbereid:
Energie: 116 kcal.
Eiwit: 23.7 gram
Vet: 2.3 gram
IJzer: 2 milligram
Bakken ± 3-5 min.
Ribeye
Het vlees is iets gemarmerd (met een randje vet doorregen), waardoor het tijdens het bereiden lekker mals blijft. Smaakidee: knoflook, zwarte peper. Wist u dat... ribeye snel klaar is en net als biefstuk niet helemaal gaar (rosé) gegeten wordt?
Voedingswaarde per 100 g onbereid:
Energie: 171 kcal.
Eiwit: 20.8 gram
Vet: 9.7 gram
IJzer: 2.5 milligram
Bakken ± 4-6 min
Rosbief
Rosbief is altijd een groot stuk vlees met soms een dun vetlaagje. Na bereiding moet het vlees binnenin nog rosé zijn. Snijd het vlees altijd in dunne plakken. Smaakidee: peper, mosterd, Provençaalse kruiden.
Voedingswaarde per 100 g onbereid:
Energie: 122 kcal.
Eiwit: 22.9 gram
Vet: 3.4 gram
IJzer: 2.1 milligram
Braden ± 25-30 min.
Runderriblap
Fijne riblappen zijn de meest malse stooflappen van het rund en het snelst te bereiden. Door iets zuurs (bijvoorbeeld azijn of wijn) aan het stoofvocht toe te voegen is het vlees sneller zacht. Smaakidee: rode wijn, azijn, laurier, ui, tomaat.
Voedingswaarde per 100 g onbereid:
Energie: 171 kcal.
Eiwit: 20.8 gram
Vet: 9.7 gram
IJzer: 2.5 milligram
Stoven ± 150-180 min.
Sukadelap
Sukadelap wordt gesneden van de schouder. Er loopt een peesje door het vlees. Daaraan ontleent de sukadelap zijn naam en zijn typische smaak en structuur. Het peesje lijkt na bereiding op sukade en is ook eetbaar. Smaakidee: rode wijn, azijn, laurier, ui, tomaat.
Voedingswaarde per 100 g onbereid:
Energie: 171 kcal.
Eiwit: 20.8 gram
Vet: 9.7 gram
IJzer: 2.5 milligram
Stoven ± 130-160 min.